1. Hjem
  2. Hamardomen, Domkirkeodden

Hamardomen, Domkirkeodden Billetter

Strandvegen 100, HAMAR, 2315, Norge

Få veibeskrivelse

1 Kommende arrangementer

Velg dato

Norge

1 Arrangementer

Informasjon om spillestedet

Informasjon

Ytterst på Domkirkeodden ligger ruinen av Hamar gamle domkirke, oppført i forbindelse med bispesetets opprettelse i 1152/53. Beliggenheten på oddens høyeste punkt gjorde domkirken til et mektig landemerke, synlig på lange avstander når man kom seilende over Mjøsa. Kirken ble bygget i fint tilhogde kalksteinskvadre, antagelig hentet fra fast fjell på Domkirkeodden eller fra Furuberget nær ved. Byggestilen er romansk, senere utvidelser i gotisk stil. Etter reformasjonen ble Hamar bispestol lagt inn under Oslo, kirken mistet sin betydning, og forfallet satte inn. I 1567, under sjuårskrigen, ble domkirken satt i brann. Alt treverk brant ned, tårn og vegger raste sammen. En kirkeruin med søyler og bueganger var alt som sto tilbake.
Frostsprengning og forurensning har etter hvert tæret så sterkt på den karakteristiske søylerekken at den i de siste 13 år før vernebygget ble oppført, har måttet stå beskyttet i en provisorisk tildekking av grønn presenning.
I august 1998 kunne H.K.H.Kronprins Haakon endelig foreta en offisiell åpning av et storslagent vernebygg av stål og glass over den 950 år gamle domkirkeruinen. Ruinen ble for all ettertid sikret. Sikret er nå alle historiske spor fra middelalderen, slik at kommende slekter og fremtidens forskere er i stand til å søke nye sannheter i autentiske ruiner.
Vernebygget er Europas største glassbygning med en grunnflate på mer enn 2600 kvm og med stålkonstruksjoner som bærer tilsammen 4800 kvm glassflate. Den arkitektoniske løsningen representerer et nybrottsarbeid innenfor kulturvernet, og forener det beste i norsk arkitektur og teknologi.
Vernebygget er Miljøvern-departements største enkeltsatsning noensinne innen kulturminnevern. Det imponerende bygget, også kalt glasskatedralen, er tegnet av arkitekt Kjell Lund hos Lund & Slaatto Arkitekter A/S. Det har vakt internasjonal oppsikt og høstet stor anerkjennelse både i Europa og i USA. I tillegg til det bevaringsmessige fremstår nå vernebygget som et monumentalbygg, der ruinene og Domkirkeoddens historiske og kulturelle verdier gis enestående muligheter til formidling i form av vandringer, konserter, teaterforestillinger og kirkelige handlinger. Vernebygget har fått navnet Hamardomen.

Strandvegen 100

2315 Hamar