Nettleseren din støttes ikke. For best mulig opplevelse, bruk en av disse nettleserneChrome, Firefox, Safari, Edge
Gå til hovedinnhold

Klassisk

Billetter til KORK og Slampoesi

Arrangementer

0 Kommende arrangementer

Beklager, men vi kunne ikke finne noen arrangementer

Om

I 1946 ble kringkastingsorkesteret opprettet etter at NRK ønsket et eget radioorkester. Orkesterets musikere er på et høyt internasjonalt nivå og spiller et bredt repertoar fra den klassiske sjangeren til andre sjangere som jazz og pop.

I 2024 har Kork gleden av å besøke Ullensaker Kulturhus for første gang! De spiller uten dirigent har med seg konsertmester Kolbjørn Holthe, som spillende leder. Kringkastingsorkestret (som de jo egentlig heter) kommer siste fredag før påsken og har med seg et verk passende for inngangen til høytiden: Joseph Haydns Jesu syv siste ord på korset. Haydn kunne være kjent for å være en munter kar, ofte med humoristiske vendinger i musikken, men i 1786 fikk han en bestilling fra katedralen i den spanske byen Cádiz som skulle kreve et visst alvor. Utgangspunktet var lidelseshistorien og Jesu siste syv ord på korset, slik det er beskrevet i Bibelens fire evangelier. Haydn skulle komponere orkestermusikk som skulle passe til budskapet. Det ble syv langsomme deler, pluss en introduksjon og en kraftfull avslutning (hvor jorden skjelver ved Jesu død).

På førstegangsfremførelsen i Cádiz 6. april 1787 ble menigheten ledet inn i et helt mørkt rom, bare opplyst av én lampe. Biskopen leste ett og ett av Jesu ytringer fra de siste timene på korset (Det første: Tilgi dem Herre, for de vet ikke hva de gjør!) etterfulgt av en betraktning av biskopen, før musikken også ga sin kommentar. I Ullensaker har vi ikke med en biskop, men en av landets fineste ordkunstnere: dikteren, forfatteren og scenekunstneren Fredrik Høyer. Særlig er han kjent for fremførelser av sine egne tekster, med overraskende vendinger og lek med ord, som etterlater et sterkt inntrykk på publikum. Det blir hans oppgave å kommentere og gi oss sitt blikk på lidelseshistorien. Haydn skrev at målet hans var å skrive et verk med bare langsomme satser, uten å «trette sitt publikum». Resultatet er et av musikkhistoriens mest bemerkelsesverdige verk, som både er intenst, sorgfullt og vakkert.

Påskebudskapet er fortsatt aktuelt og betyr mye for mange. Kombinasjonen av 237 år gammel musikk, over 2000 år gamle ytringer og helt nyskrevne ord vil gi publikum i Ullensaker noe helt spesielt. Kanskje det er akkurat dette vi trenger, før ski, appelsiner og påskekrimmen tar oss.